
employee’s disqualification from a speaking engagement under
section 2635.502 of the Standards of Conduct.  Unless specifically
authorized to participate, section 2635.502 provides that an
employee should not participate in certain assignments involving
an organization in which he is an active participant, if a
reasonable person with knowledge of the relevant facts would
question his impartiality.

Other authorities prohibit an employee from accepting
compensation for making an official speech.  Section 209 of

Note: Among other changes to the Standards of Conduct effective August 15, 2024, OGE restructured the “compensation” 
definition in 2635.807(a)(2)(iii). No substantive changes were made, but this restructuring has rendered inaccurate some 
citations in this document relating to the compensation definition. See 89 FR 43686 and LA-24-06.
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Letter to the Acting Deputy Director
of an Agency dated August 31, 1998

This is in reply to your letter of July 9, 1998, in which you 
asked if there are any particular provisions in the Standards of 
Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch (Standards
of Conduct) issued by this Office at 5 C.F.R. part 2635, or if 
this Office has any advisory letters or memoranda, addressing two 
questions you have about Federal employees who serve as speakers
at conferences or similar events sponsored by non-Federal 
entities.  Your questions, and our answers to them, are set forth
in turn below.

1. What standards should be used in evaluating the 
appropriateness of Government employees participating, either in 
their official or unofficial capacities, in non-Federally 
sponsored conferences, meetings, or symposia where a fee is 
charged for attendance?

As discussed below, the conflict of interest statutes and the 
Standards of Conduct apply differently in the context of speaking 
engagements, depending on whether the employee is participating
in an official or unofficial capacity.

OFFICIAL PARTICIPATION

Section 208 of title 18, United States Code, prohibits an 
employee from participating personally and substantially in an 
official capacity in any particular matter affecting the financial 
interests of an organization in which the employee serves as an 
officer, director, or employee, unless he obtains a waiver under
18 U.S.C. § 208(b).  Accordingly, when an employee serves an 
organization in such a capacity, section 208 may preclude the 
employee from serving as an official speaker at an event sponsored
by the organization.  Similarly, “appearances” might require an

https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-05-17/pdf/2024-10339.pdf
https://www.oge.gov/Web/oge.nsf/Legal Docs/9A61D9731DA08D9485258B200048C986/$FILE/LA-24-06.pdf?open


1 The Director of the Office of Management and Budget issued
guidelines in 1977 concerning Government-sponsored attendance at
conferences stating that “[s]peaking engagements should not be
accepted for meetings where fees for Government employees are not
in line with actual costs.”  It is our understanding that this
guidance was revoked in the early 1980s.
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title 18, United States Code, prohibits an employee from receiving
any salary or supplementation of salary “as compensation for his
services as an officer or employee . . . .”  Under section 209,
therefore, an employee may not accept payment from a private
organization for giving an official speech.  Also, in this regard,
the Standards of Conduct provide that an employee may not receive
compensation (including travel expenses) from an outside source
for speaking if the activity is undertaken as part of the
employee’s official duties.  5 C.F.R. § 2635.807(a)(2)(i)(A).
However, an employee speaking at a conference or other similar
event may accept “[m]eals or other incidents of attendance such
as waiver of attendance fees or course materials furnished as part
of the event at which the . . . speaking takes place” as well as
items of little monetary value, such as a commemorative plaque,
a ballpoint pen, or an inexpensive meal even if not furnished as
part of the event.  5 C.F.R. §§ 2635.807(a)(2)(iii)(A) and (B),
2635.203(b), and 2635.204(a).  In addition, the Standards of
Conduct would permit the employee to receive a tape of the speech
or a similar item that provides a record of the activity.
5 C.F.R. § 2635.807(a)(2)(iii)(C).

The question of whether employees should be assigned to serve
as speakers at conferences or similar events sponsored by non-
Governmental entities, especially where the organizers are
charging a significant fee, goes beyond the issues of individual
employee conduct addressed in the Standards of Conduct and
conflict of interest statutes.1  Nevertheless, in an informal
advisory opinion we issued a few years ago, we suggested that in
determining whether to authorize an employee to make an official
presentation at a conference, “an agency necessarily would have
to determine that it is in the Government’s interest for the
employee to participate and that the event is an appropriate forum
for the exchange of information relevant to the programs,
operations, or responsibilities of the agency.”  In making this
determination, we suggested that an agency might consider a number
of factors, including the cost of attendance and the extent of
Federal participation in the event.  OGE Informal Advisory Letter
94 x 14; see also OGE Informal Advisory Letter 90 x 1.

UNOFFICIAL PARTICIPATION



2 In National Treasury Employees Union v. United States,
413 U.S. 454 (1995), the Supreme Court found that the honoraria
ban at 5 U.S.C. app. § 501(b) violated the First Amendment rights
of persons on whose behalf the case was brought.  The Department
of Justice’s Office of Legal Counsel subsequently concluded that
the honoraria prohibition cannot be enforced against any employee,
including employees of the legislative and judicial branches and
high-level executive branch officials.
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An employee engaged in any outside activity must comply with
any prior approval requirement his agency may have in its regula-
tions.  Many agencies have such a regulatory requirement.
Although the requirement varies from agency to agency, most of the
agencies that require their employees to obtain prior approval
include outside speaking among the activities for which prior
approval must be obtained.  At some agencies, for example, an
employee must obtain prior approval for any outside speaking
activity, whether or not for compensation, unless the activity is
to be undertaken for a nonprofit charitable, religious,
professional, social, fraternal, educational, recreational, public
service, or civic organization and is to be done without
compensation (other than reimbursement of expenses).  See, e.g.,
the Supplemental Standards of Ethical Conduct for Employees of the
Commodity Futures Trading Commission, at 5 C.F.R. § 5101.103(c).
At other agencies, an employee must obtain prior approval only if
the outside speaking activity is to be done for an entity in a
certain category and is to be for compensation.  See, e.g., the
Supplemental Standards of Ethical Conduct for Employees of the
Nuclear Regulatory Commission, at 5 C.F.R. § 5801.103.  Moreover,
some agencies may have policies requiring advance agency review,
clearance, or approval of certain speeches to determine whether
the speech contains an appropriate disclaimer and complies with
the Standards of Conduct.

Like an employee who speaks in his official capacity, an
employee who engages in speaking as an outside activity must
comply with restrictions relating to his acceptance of
compensation.  Although the statutory honoraria ban can no longer
be enforced against any employee,2 the Standards of Conduct
continue to prohibit employees from receiving compensation,
including travel expenses, for outside speaking that “relates to
the employee’s official duties.”  5 C.F.R. § 2635.807.  An
activity can relate to an employee’s official duties within the
meaning of this prohibition even though it is undertaken in an
employee’s personal capacity.  For most employees, speaking is
considered related to duties if the subject of the activity deals



3 Different standards apply to high-level noncareer employees
and to part-time or intermittent “special Government employees”
(SGEs).  In the case of a high-level noncareer employee, the
subject of a speech is considered related to the employee’s duties
if it deals in significant part with “the general subject matter
area, industry, or economic sector primarily affected by the
programs and operations of his agency.” 5 C.F.R.
§ 2635.807(a)(2)(i)(E)(3).  An SGE’s speech is considered related
to duties only if it deals in significant part with certain of his
Government assignments.  5 C.F.R. § 2635.807(a)(2)(i)(E)(4). 

4 In Sanjour v. United States, 56 F. 3d 85 (D.C. Cir. 1995)
(en banc), the United States Court of Appeals for the District of
Columbia Circuit sustained a First Amendment challenge to a
portion of 5 C.F.R. § 2635.807.  Pending the district court’s
issuance of a final order in Sanjour, we have asked Designated
Agency Ethics Officials not to enforce against employees (other
than certain noncareer employees) the provision in the Standards
of Conduct prohibiting the acceptance of travel expenses in
connection with a speech that is related to the employee’s duties
solely because the subject of the speech deals in significant part
with agency policies, programs, or operations. 

Ed. Note:  On remand in the Sanjour case, at 7 F. Supp.2d 14
(D.D.C. 1998), the district court ruled that the travel expenses
prohibition in section 2635.807 of the Standards of Conduct is
unconstitutional and cannot be enforced against employees “who
work below the grade level of senior executive service.”  On
November 25, 1998, OGE issued DAEOgram DO-98-034 that said there
was not going to be any further appeal of the decision, and

(continued...)
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in significant part with any matter to which the employee
presently is assigned or to which the employee had been assigned
during the previous one-year period, or any ongoing or announced
policy, program or operation of the employee’s agency.  5 C.F.R.
§ 2635.807(a)(2)(i)(E)(1) and (2).3  Speaking is also deemed
related to duties if the invitation to speak was extended to the
employee primarily because of his official position, rather than
his expertise in the subject; if the invitation or the offer of
compensation was extended by a person or entity substantially
affected by the performance of the employee’s official duties; or
if the speech is based substantially on nonpublic information.
5 C.F.R. §§ 2635.807(a)(2)(i)(B), (C), and (D).  As already noted,
the term “compensation” is defined for purposes of
section 2635.807 as excluding commemorative plaques and other
items or benefits of de minimis value.4



4(...continued)
advised agencies to continue enforcement of the ban on travel
expenses only against senior executive branch officials who are
“covered noncareer employees” under 5 C.F.R. § 2636.303(a),
pending the issuance of an amendment to the Standards of Conduct
that would reflect this guidance.

5 Of course, when an employee is authorized by his agency to
speak in his official capacity, the provisions of the Standards
of Conduct concerning an employee’s use of official title and
agency resources in connection with the preparation and delivery
of a speech are not applicable.  When an employee makes a speech
in his official capacity, it is expected that he will prepare it
using Government time and resources and that he will be identified
by reference to his Government title.  It is also expected that
the sponsor of a forum may refer to an employee’s Government title
in connection with the promotion of the speech.
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Some employees are subject to outside earned income
limitations which may restrict the acceptance of payment for a
speaking engagement, even if the speech is not related to duties
within the meaning of 5 C.F.R. § 2635.807.  Noncareer employees
who occupy positions above GS-15 of the General Schedule are, by
statute, subject to a 15-percent limitation on outside earned
income.  As described in 5 C.F.R. § 2636.304(a), an employee
subject to the limitation “may not, in any calendar year, receive
outside earned income attributable to that calendar year which
exceeds 15 percent of the annual rate of basic pay for level II
of the Executive Schedule . . . .”  “Outside earned income” is
defined in 5 C.F.R. § 2636.303(b) to mean “wages, salaries,
honoraria, commissions, professional fees and any other form of
compensation,” subject to several regulatory exceptions.
Separately, section 102 of Executive Order 12674 prohibits certain
Presidential appointees, including all Executive Schedule
officials, from receiving any outside earned income for any
outside activity performed during their appointments.

Apart from observing the restrictions relating to the
acceptance of compensation, an employee who speaks in his personal
capacity must comply with provisions in subpart G of the Standards
of Conduct requiring that he not misuse the Government’s property,
nonpublic information, or time (including the time of a
subordinate).  And, as discussed more fully below, he may not use
his official title or position in connection with his outside
speaking except as permitted by section 2635.807(b).5



6 There are circumstances where an employee, acting in an
official capacity, may properly endorse a product, service, or
enterprise.  See 5 C.F.R. § 2635.702(c)(1) and (2).  In example 2
following section 2635.702 of the Standards of Conduct, for
example, a Foreign Commercial Service officer meeting with
representatives from the Government of Spain could explain the
advantages of procurement from a particular U.S. company. 

7 Section 2635.704 of the Standards of Conduct implements the
(continued...)
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2.  May employees use their Government title, agency stationery
or other Government resources to advertise or advocate attendance
at non-Federally sponsored conferences, meetings, or symposia
where a fee is charged for attendance?

Section 2635.702(b) of the Standards of Conduct prohibits any
employee from using or permitting the use of his Government title
or position in a manner that would reasonably be construed to
imply that the Government or his agency endorses his personal
activities or those of another.  Section 2635.702(c) states that
an employee may not use or permit the use of his Government title
or position to endorse any product, service, or enterprise.6

Applying these concepts in the context of unofficial speech,
section 2635.807(b) prohibits an employee who engages in speaking
as an outside activity from using or permitting the use of his
official title or position in connection with that activity,
either for purposes of identification or as a means of promoting
his activity.  An exception at section 2635.807(b)(1), however,
provides that an employee may use or permit the use of his title
or position in connection with his speaking when it is used for
purposes of identification, provided it is included as one of
several biographical details.  His title or position may be given
no more prominence than other significant biographical details.
Allowing the listing of the employee’s current position only as
one of several biographical facts permits important information
about the speaker to be revealed in a manner that does not suggest
Governmental sanction of the speech or conference.

Under section 2635.704(a) of the Standards of Conduct, an
employee may not use or permit the use of Government property “for
other than authorized purposes.”  Section 2635.704(b)(2) explains
that use of Federal property is “authorized” when the use is for
those purposes for which Government property is made available to
the public or for purposes authorized in accordance with law or
regulation, such as the Federal Property Management regulations
issued by the General Services Administration.7  Notably, as



7(...continued)
principle in Executive Order 12674 that “[e]mployees shall protect
and conserve Federal property and shall not use it for other than
authorized activities.”  OGE does not have authority to create
exceptions permitting the use of Government property otherwise
falling within the general prohibition in the Executive order.

8 In the case of the September conference, some of the
conduct potentially violative of the Standards of Conduct or
conflict of interest laws has yet to occur and might, therefore,
be prevented.  We will emphasize this fact in our forwarding
letters.
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recognized in regulations promulgated by the Office of Personnel
Management at 5 C.F.R. part 251, an agency may provide support
services to certain organizations, including professional
associations, when the agency determines that “such action would
benefit the agency’s programs or would be warranted as a service
to employees who are members of the organization . . . .”
5 C.F.R. § 251.202.  By way of example, the regulation suggests
that an agency might authorize an employee to use agency equipment
or administrative support to prepare a paper to be presented at
a conference.  This is an agency authority, however, and would
require the agency to determine the extent of support to be
extended to any particular organization.   

Finally, your letter enclosed a brochure advertising a
conference to be held in September (September conference).  It
appears that several current executive branch employees are
scheduled to speak at that conference.  We cannot determine from
the brochure, however, whether these employees will be addressing
the conference in their official or private capacities.  When an
employee’s participation in an event comes to our attention by
means of a brochure or other advertisement, we typically forward
the advertisement to the cognizant Inspector General for
investigation or other appropriate action.  Consistent with this
practice, we are forwarding a copy of the September conference
brochure to the Inspector General’s office (or equivalent
investigatory office) at each agency employing one of the Federal
employees advertised as a speaker.  Once the facts are known, each
agency will then be in a position to decide if its employee
engaged in activity contrary to law or regulation.8  Since we
understand that the September conference is merely representative
of your concerns, we have not sought to clarify the role of the
Federal participants at that particular conference for purposes
of our discussion of applicable law.
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I trust the foregoing summary of applicable laws and
regulations will prove useful. 

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director


